Vi snakker energi!

kilde: IEA, Energy Outlook

Verden trenger mer energi

Tilgang til tilstrekkelig med energi er en forutsetning for velstandsutvikling. √Čn av de globale utfordringene er derfor √• sikre verdens befolkning tilgang til stabile energikilder, til en forsvarlig pris og uten at milj√łet √łdelegges.

Det internasjonale energibyr√•et, IEA, mener at verdene energiforbruk vil stige med mer enn 60% fra √•r 2000 og frem til 2030; mesteparten av denne √łkningen vil i f√łlge byr√•et m√•tte dekkes inn av fossilt brensel. Norge er en nasjon med tilgang til store energiresurser, b√•de fossile og fornybare, og kan derfor ogs√• i fremtiden basere store deler av sin √łkonomi og verdiskapning p√• ekspert og foredling av energi. Samtidig vet vi at n√¶r 70% av verdens utslipp av klimagasser er knyttet til fossilt brensel. Hvordan kan energinasjonen Norge b√•de bidra til √• dekke verdens √łkende behov for energi, skape arbeidsplasser og innfri v√•re klimaforpliktelser ? Og hvordan kan forskning og utdanning bidra ? Det vil jeg diskutere med statssekret√¶r Per Rune Henriksen under f√łrstkommende ¬ęSofadebatt med dekanen¬Ľ p√• Realfagsbygget tirsdag den 16. oktober kl 14.00.

Vi snakker energi !

¬ęSofadebatt¬Ľ er en talk-show variant i miniatyr og i beskjedne former hvor jeg samtaler med personer som har et budskap til v√•re unge studenter. M√•lsetningen er √• engasjere! I tillegg til statssekret√¶ren vil ogs√•¬†Eivind Susort, geologistudent og Energirike-studentkontakt ved UiB delta.

Per Rune Henriksen har vært statssekretær i Olje- og energidepartementet siden 2010 og stortingsrepresentant fra Hordaland (Ap) 2005-10