Andreas “Viten” Wahl gjest i sofaen til MatNat-dekanen

Andreas "Viten" Wahl i samtale med realfagslærere fra våre partnerskoler

Universitetet er et sted for refleksjon. I dag hadde vi hentet  inn Andreas “Viten” Wahl til å dele noen refleksjoner med oss om hvordan formidle kunnskap, stimulere til  kritisk tenkning og skape fasinasjon for naturvitenskap.  Det er andre gangen vi arrangerer en slik sofadebatt ved fakultetet. Tidligere har Jo Røislien, kjent fra “SIFFER” på NRK, tatt sete i dekanens sofa.

Andreas Wahl er kjent fra det populærvitenskapelige programmet  “Big Bang”  hvor han var fast medlem i ekspertpanelet til komiker-duoen Anne-Kat. Herland og Dagfinn Lyngbø.  I “Reale Triks” på Dagbladet.no ga han gode råd om de kuleste triks for nyttårsaften samt forslag til noe mer uortodoks julepynt. Han er aktuell med programmet “Folkeopplysningen” som  NRK sender etter påske; i dette programmet setter Wahl et vitenskapens blikk på alternativ behandling.

Wahl utfordret oss på å tørre formidle,  tørre popularisere og  forenkle. Akademikere har lett for å tro at de mister sin faglige integritet dersom ikke alle forbehold, nyanser og betingelser får rikelig plass. Skal vi greie å skape entusiasme og fasinasjon må vi av og til tørre å minste fotfestet. At popularisering og formidling ikke går på den faglige integriteten løs er professor Brian Cox et strålende eksemple på. I 2010 ble han tildelt utmerkelsen Order of the British Empire for sin innsats.

Wahl er  opptatt av at naturvitenskap ikke må bli  fag for de gråhårete menn. Unge trenger rollemodeller fra egen generasjon. I debatten deltok også lærer,  nå masterstudent i romfysikk ved UiB, Hulda Fadnes. Hun har engasjert seg i UiB’s  eget fysikkshow.  Både Fadnes og Wahl understreket betydning av entusiastiske og dyktige lærere med evne til formidling.

Førstkommende lørdag er det premiære på Andreas “Viten” Wahls nyeste vitenshow “Universet på 42 minutter” –  og premiæren finner naturligvis sted på Vil Vite i Bergen!