Vi trenger forbilder !

The Telegraph rapporterte tidligere i h√łst om betydelig √łkning i interesse for realfag blant studenter i Storbritannia. Fysikk er blant de 10 mest popul√¶re fag ‚Äď for f√łrste gang noen sinne. Sir Peter Knight, p√•troppende president ved Institute of Physics (IoP), sier den store interessen for realfag dels skyldes det han omtaler som Bian Cox-effekten.

Brian Cox ‚Äď professor i fysikk ved universitetet i Manchester og tidligere popartist i gruppen D:Ream ‚Äď har gjort stor suksess med popul√¶rvitenskapelige TV-programmer. Hans TV-opptredener har resultert i en betydelig skare av fans, ikke minst blant jenter. Sir Peter Knight mener at denne populariteten har hatt sv√¶rt positiv innvirkning p√• unges interesse for realfag. Det samme m√• den britiske dronningen ha ment ettersom Brian Cox ble hedret med Order of the British Empire (OBE) i fjor.¬† Brian Cox har alts√• appell ut over den yngre garde !

√ėgim og Ormestad var underholdende formidlere av naturvitenskap, men ble de forbilder ? (kilde: yr.no)

¬†Underholdende, popul√¶rvitenskapelige programmer p√• TV er ikke nok til at unge velger realfag.¬† Ogs√• her til lands har vi hatt eminente formidlere av vitenskap uten at dette har medf√łrt s√¶rlig √łkt interesse for realfag.¬† Hva er s√• kjernen i Bian Cox-effekten ? Rent bortsett fra √• skape entusiasme for naturvitenskap er Bian Cox en person som de unge √łnsker √• identifisere seg med. De kan alts√• forestille seg selv inn i hans rolle. Mange ypperlige formildere av forskning og realfag appellerer ikke akkurat til det. Vi trenger alts√• ikke bare lysende formidlere ‚Äď vi trenger forbilder¬† !

En kommentar til “Vi trenger forbilder !”

1. Rein Aasland Svarer:

Brian Cox er en velsignelse for fysikk, astronomi og de andre realfagene i både UK og hele verden!
    Men britene har mange som ivrer for realfag: – og BBC og flere aviser er med p√• notene! ¬†De investerer virkelig i samspill mellom akademikere, formidlere og media. ¬†Mange av oss fryktet hva som ville skje n√•r David Attenbourrough omsider m√•tte gi seg. Men det st√•r mange dyktige arvtagere i k√ł for √• f√łlge opp! ¬†Se f.eks. Human Planet! ¬† Jeg tror at flere faktorer spiller inn, – ikke minst det engasjementet som forskere over hele UK har mobilisert i forbindelse med budsjettinnstrammingene. Mange har g√•tt p√• barrikadene f.eks. i http://scienceisvital.org.uk/ ¬†
    Og nå bidrar dette kanskje til de resultater det referes til her!
    Har vi noe √• l√¶re?? … selv om vi slipper finanskrisens innsparingskniver slik som britene!?