Overproduksjon av PhD-kandidater ? Neppe !

I avisen Universitas advarte nylig Forskningsr√•dets direkt√łr Arvid Hall√©n og Forskerforbundets Jon Iddeng mot overproduksjon av kandidater med forskerutdanning (PhD-grad). De viser til Fagerbergutvalgets forslag om en markant √łkning i antallet kandidater med forskerkompetanse.

Doktorpromosjonen er et h√łytidelig akademisk rituale som blir gjennomf√łrt to ganger i √•ret. Foto: Bj√łrn Erik Larsen Copyright: Universitetet i Bergen<br><a href=http://www.uib.no/imagearchive/_78X8056.jpg >Vis orginal</a>

Doktorgradspromosjon h√łsten 2011 i H√•konshallen (Foto:Bj√łrn Erik Larsen, Universitetet i Bergen)

Aftenposten skiver i dag om ‚Äôknallt√łff kamp om de beste hodene‚Äô og viser bl. annet til Siemens-konsernets etablering av nytt senter for undervannsteknologi. Kompetanse er kritisk for at senteret skal lykkes og behovet for kandidater med master- og doktorgrad er stort. Konsernet er dermed ogs√• villig til √• avl√łnne deretter. Aftenposten forteller om begynnerl√łnn p√• mellom 800 og 900¬†000 kr for medarbeider med doktorgrad ‚Äď 250 til 300¬†000 kr mer enn begynnerl√łnn for medarbeidere med mastergrad.

Norsk n√¶ringsliv har i langt mindre grad ansatt kandidater med forskerutdanning enn n√¶ringslivet i land som Tyskland, Frankrike og USA. Forklaringene p√• det kan v√¶re mange. Medarbeidere med forskerutdanning vil uansett komme til √• bli avgj√łrende for den kompetanseintensive delen av norske n√¶ringsliv i √•rene fremover, noe ogs√• Fagerbergutvalget har p√•pekt.¬†¬†¬†¬†¬†¬†

– Vi har ogs√• et ansvar for de vi inviterer til √• ta en doktorgrad, sier Hall√©n til Universitas. Hall√©n har naturligvis rett; opptrapping i antallet forskerutdannede m√• skje i n√¶r dialog med arbeidsmarkedet. Arbeidsmarkedet er imidlertid i denne sammenheng snarere n√¶ringslivet enn universitets- og h√łgskolesektoren selv.