Fysikken gir deg tips om skigåing og koking av påske-egg

"I was delighted to learn from this interesting book more about the physics of a sport I have enjoyed for more than seventy years," det sier Nobelprisvinneren Norman Ramsey om boken.

Fire stikkord kan oppsummere norsk påskefeiring for svært mange nordmenn: Kvikk Lunsj, skitur på fjellet, påske-egg og kriminalromaner.  Uten å oppfordre til opprør mot vel etablerte påsketradisjoner anbefaler jeg deg å bytte ut den tradisjonelle kriminalromanen med en bok fra vitenskapens rikholdige bibliotek denne påsken. ” The physics of skiing” er forfattet av David A Lind og Scott P Sanders og gir deg en grundig innføring i fysikken bak ulike skiteknikker, skienes geometri og smøring av ski.  Den amerikanske fysikeren og Nobelprisvinneren Norman Ramsey er full av godord om boken; det burde borge for bokens teoretiske fundament. Vitenskapelig velfundert og nyttig påskelitteratur, her altså.
Skal du til fjells i påsken og koke frokostegg til familien kan det være nyttig å huske på at koketiden øker jo høyere opp i fjellheimen du befinner deg.  Og hvorfor er det slik; jo det skyldes at kokepunktet faller med økende høyde. Dermed må du altså la egget få lengre tid på seg i gryta. Dette problemet er naturligvis behørig vitenskapelig belyst for lenge siden.  Charles Williams, Exeter University, har  utledet de nødvendige ligninger for beregning av optimal koketid under ulike forhold i sitt koking-av-egg-essay ’The science of boiling an egg’:

Egg-Boiling Formula
Skulle du ønske å tilbringe påsken med andre sysler enn å regne på hvor land tid egget ditt må koke kommer Kjemisk institutt, Universitetet i Oslo, deg til unnseting. De har laget en behendig egg-koke kalkulator som du kan laste ned fra internett.  Foruten et brukervennlig grensesnitt lar kalkulatoren deg legge inn informasjon om høyde over havet, eggets diameter, om du vil ha hardkokt, bløtkokt eller middels kokt egg…for å nevne noe.  Her er ingen ting overlatt til tilfeldighetene !

Da skulle vel det meste være ivaretatt – god påske !